Tale bygger kartplotter – oppsummering av en hashtag

Hei internett!
Overskriften lyver ikke, den er ikke clickbait, og den oppsummerer egentlig hele teksten under. Jeg har bygget en kartplotter! Slik gjorde jeg det:

Ingredienser

  • 1 Raspberry Pi 3B+
  • 1 microSD-kort (32gb)
  • 1 syv tommer stor berøringsskjerm
  • 1 Globalsat BU-353S4 GPS-mottaker
  • 1 «skall» for å holde skjermen og Raspberry Pi’en samlet
  • Ymse powerbanks (utskiftbare så det alltid er en med strøm på til rådighet)
  • Diverse elektroniske duppeditter jeg hadde hjemme eller fikk låne

Fremgangsmåte

Jeg begynte med å søke rundt på internett etter lignende oppskrifter. På internett fant jeg mye rart, sikkert en halv side kommandolinjer og mange gode triks og tips.

Deretter anskaffet jeg en Raspberry Pi, et minnekort, en GPS-mottaker og en skjerm med tilhørende skall (tusen takk for alle donasjoner!).

Etter at alt var anskaffet installerte jeg Raspbian på minnekortet, koblet Raspberry Pi’en til PC-skjermen, en USB-mus og en sledent gamingtastatur, plugget den i en mikro-USB-kabel og ventet. Den bootet i loop. Litt feilsøking avslørte at adapteren til strøminntaket ikke var stabil nok, så jeg byttet til en annen, og vips, så bootet den som det skulle. Førsteinntrykket av Raspbian var «wow!», og det er ganske mange Linux-distribusjoner siden jeg har tenkt sist.

Da jeg hadde på det rene at selve maskinen virket (og at m-tasten på gamingtastaturet var ute av spill), satte jeg i gang med å installere OpenCPN. Det var ganske enkelt: Jeg fulgte oppskriften på OpenCPNs nettsider, og mot all formodning fungerte alt som det skulle uten at jeg trengte å hacke rundt i timesvis. Det tok lenger tid å kjøpe og laste ned kart enn det tok å sette opp OpenCPN.

Etter at OpenCPN var installert var det på tide å sette opp GPSen. Både tidligere research og guiden jeg nettopp hadde fulgt hadde gjort meg oppmerksom på at det kunne være litt knot, men mulig å fikse. Jeg fulgte stegene jeg fant på denne nettsiden og nok en gang, mot all formodning, så fungerte det! Det er ikke en Linux-bruker som jeg vant til.

Så var det bare å vente på skjermen (den var litt mer jobb å få tak i enn de andre delene fordi det egentlig ikke var budsjett til den), og da den kom festet jeg den til Raspberry Pi’en, skrudde det sammen og satte inn i skallet, koblet til GPSen og strømforsyning og testet hele dingsen.

Resultat

Den funker! Skjermen lagger litt og GPSen trenger opp mot to minutter på å starte opp (det er visst bare sånn GPS-mottakere er), så nå skal Pi med skjerm, GPS-mottaker og strømforsyning festes til et vanntett skall (eller inni en boks, sånn Freifunk-folket gjør), og festes i cockpiten i båten, og så er vi klare for tur.

En kartplotter nede i en plastikkboks. Under den ligger en en powerbank og GPS-mottaken. Alt ligger i cockpiten i en båt.
Slik ser den ut!

Lurer du på noe? Vil du se mer av båtprosjektene mine? Spander en virtuell kaffe på meg, så tar vi en prat om det du lurer på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *