Litt om hørsel og studier

Nylig lærte jeg at en av hovedårsakene til at studenter dropper ut av studiene er hørselstap og manglende tilrettelegging. For meg gir dette helt mening. Hørselstap er ikke bare en funksjonsnedsettelse, det er også en konsentrasjonsvanske.

Når man hele tiden må konsentrere seg om å få med seg hva som blir sagt i forelesningene og hva som blir vist på diverse presentasjoner har man ikke overskudd til så mye mer. Å skulle lese etter flere timers forelesning blir en kjempeutfordring.

Før jeg fikk høreapparater klarte jeg å lese effektivt to timer i døgnet. Hadde jeg vært på forelesning var det ikke mye vits å prøve å gjøre så mye mer. Jeg var heldig og hadde lite forelesninger og mye studietid, men det var strevsomt nok.

Det viktigste studiestedene kan gjøre er å tilrettelegge ved å ha undervisning i rom med god akustikk og ta seg tid til at alle studentene får med seg hva som blir sagt. Studenter med nedsatt hørsel må ha mulighet til å kunne sitte nærme nok foreleser eller høyttaler til å høre hva som blir sagt. Det må være lite bakgrunnsstøy. Finnes det mikrofoner i rommet: bruk dem. Dårlig teknisk kompetanse er ingen unnskyldning. Gruppearbeid med flere grupper i hvert rom fungerer svært dårlig, på samme måte som åpne kontorlandskap gjør.

Folk må selv ta ansvar for å sjekke hørselen sin med jevne mellomrom (gjerne årlig), men selv et mildt eller ensidig hørselstap fører til dårligere konsentrasjon og krever tilrettelegging. Mangel på tilrettelegging er diskriminering, og er faktisk ikke lov.

3 kommentarer

  1. Check yo hearing before you wreak yo hearing!

    Enig i det du sier, men ville lagt til noen ting på hva studiestedene kan gjøre. Først og fremst tenker jeg de må ha lydutstyr i alle salene, og at de må pålegge de ansatte å bruke det – samt gi dem jevnlige kurs i å faktisk bruke det riktig. Alt, alt, alt for mange bare antar at deres stemme magisk er kraftig nok til å høres av alle så akkurat de trenger ikke å bruke mikrofon. Og av dem som forstår at de ikke er så magiske er det alt, alt for mange som ikke forstår hvordan en mikrofon fungerer og holder den for langt unna, i min erfaring.

  2. Hør, hør!

    (Unnskyld, jeg er trøtt og derfor er det mitt alter ego den middelaldrende replygubben med dårlige ordspill som styrer hjernen.)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *