Derfor bruker jeg ikke Facebook – Del 1: Prosjekter

Da mine kjære medstudenter og jeg satte i gang med bachelorprosjektet vårt for noen uker siden kom spørsmålet om hvordan vi organiserer oss og holder hverandre a jour opp temmelig raskt. «Vi har jo en Facebookgruppe, kan vi ikke bare bruke den?» sa noen. Undertegnedes reaksjon var (kanskje ikke overraskende) NOPE. I dette innlegget skal jeg utdype hvorfor.

Alt på ett sted

En del av filosofien bak Facebook er at alt skal samles på samme sted. Alle aspekter ved en bruker skal knyttes opp til en og samme profil. Å ha «alt» på et sted høres fint ut i teorien, men når du har en arbeidspult full av både jobbpapirer, regninger, handlelister, familiebilder, lapper med vitser du har fått av venner, bilag, kvitteringer, gamle kjærlighetsbrev osv osv, så blir det veldig fort veldig rotete. Og det er slik Facebook er bygget i dag.

Design

Facebook er designet for å være en strøm av innlegg, bilder, nyheter og reklamer som kontinuerlig strømmer forbi. Dette gjøres ved hjelp av algoritmer som omrokkerer feeden din slik at den ikke er helt kronologisk, og som gjemmer vekk og viser deg innlegg litt vilkårlig. I en planleggingsprosess er dette svært uheldig, siden alle medvirkende trenger relativt rask tilgang til all informasjon i prosjektet. Facebook er ikke en plattform som tilrettelegger for dette.

Søkefunksjonen

Det finnes mange dårlige Facebookvitser etterhvert, og den hyppigst brukte er nok søkefeltet over feeden/profilen/siden på Facebook. En tilsynelatende tilfeldig sammensatt nyhetsfeed kombinert med en svært dårlig søkefunksjon reduserer brukervennligheten så mye at det er lettere å bruke analoge metoder. Du vet, penn og papir.

Det finnes bedre verktøy

Dette er kanskje det viktigste punktet. Hvorfor bruke en plattform som ikke er designet for prosjektstyring når det finnes hundrevis som er det? Pro-Facebook-argumentet som alltid gjentas til det utrettelige er at «alle er der», noe som 1: ikke stemmer, og 2: ikke har noe å si for brukervennligheten. Det er litt som å argumentere for å holde møtene på røykehjørnet siden «alle røyker». På ungdomsskolen kalte vi det gruppepress.

Men uansett. Et kjapt søk på nettet viser at listene over gratis (og frie) prosjekstyringsverktøy er på lengde med håret til Rapunzel. De fleste slike tjenester baserer seg på Scrum eller Kanban, men det finnes også andre konsepter som kan tilpasses andre typer prosjekter.